Laatste nieuws

Verbeter de communicatie met patiënten met 29 eenvoudige sms- en WhatsApp-sjablonen voor de gezondheidszorg

Gezondheidszorg
Verbeter de communicatie met patiënten met 29 eenvoudige sms- en WhatsApp-sjablonen voor de gezondheidszorg

Verbeteren van de communicatie met patiënten in de gezondheidszorg is superbelangrijk in de huidige digitale wereld. Veel patiënten geven de voorkeur om online hun medische behoeften te regelen, waardoor het essentieel is om de communicatiestrategieën via SMS, WhatsApp en RCS-kanalen te verbeteren.

Hieronder leest u hoe we zaken makkelijker en vlotter kunnen laten verlopen voor zowel patiënten als zorgverleners:

1. Digitaal gemak: Mensen willen vooral iets gebruiksvriendelijk waar men niet te veel  over na moet denken. Het gebruik van SMS, WhatsApp en RCS maakt het voor patiënten superhandig om hun zorgbehoeften online te regelen.

2. Communicatie verbeteren: Met een goede communicatiestrategie blijven patiënten meer betrokken en kunnen zorgverleners efficiënter werken. Bovendien kun je met SMS binnen een paar minuten herinneringen sturen voor afspraken. Dat betekent minder gemiste afspraken, tevreden patiënten en het bespaart artsen en verpleegkundigen kostbare tijd. Concreet, geld steken in SMS is de moeite waard omdat het het aantal gemiste afspraken terugdringt en zichzelf op de lange termijn terugbetaalt.

Door gebruik te maken van mobiele bericht technologieën kunnen zorgverleners hun patiënten beter van dienst zijn.

Laten we eens kijken naar 24 SMS sjablonen op maat voor de gezondheidszorg:

Afspraakherinneringen via SMS

In de gezondheidszorg zijn afspraakherinneringen van onschatbare waarde om patiënten op de hoogte te houden van hun medische agenda. Deze herinneringen kunnen helpen het aantal gemiste afspraken te reduceren, waardoor ziekenhuizen stipter kunnen werken, de patiëntenzorg versterkt wordt wat uiteindelijk de totale efficiëntie van de gezondheidszorg verbetert.

Het Erasmus MC, een toonaangevend ziekenhuis in Nederland, nam een aanzienlijke vermindering waarvan 70% van het aantal gemiste afspraken na de implementatie van Spryng's SMS-oplossing. Dit succes toont hoe geïmplementeerde herinneringssystemen impact kunnen hebben op verschillende zorginstellingen, waaronder tandartspraktijken, kinesitherapeuten en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Bovendien dienen afspraakherinneringen een breder doel dan alleen het herinneren van patiënten voor toekomstige afspraken. Ze kunnen ook worden gebruikt om patiënten eraan te herinneren dat ze belangrijke documenten moeten meenemen, adviseren om 15 minuten voor de geplande afspraak aanwezig te zijn voor administratieve doeleinden en om opties te vermelden voor het verplaatsen van afspraken wanneer het nodig is.

Door afspraakherinneringen strategisch in te zetten, kunnen professionals in de gezondheidszorg niet alleen de aanwezigheid van patiënten verhogen, maar ook de activiteiten van het ziekenhuis stroomlijnen en de tevredenheid van patiënten verbeteren.

Een eenvoudige bevestiging:

Hallo [NAAM], we bevestigen uw afspraak op [DATUM] om [TIJD]. Gelieve de praktijk te verwittigen als u wilt annuleren of verplaatsen.

Een eenvoudige herinnering:

Hallo [NAAM], u heeft een afspraak op [DATUM] om [TIJD]. Gelieve 15 minuten op voorhand aanwezig te zijn. 

Een herinnering om belangrijke documenten mee te nemen:

Hallo [NAAM], u hebt een afspraak bij [ZIEKENHUIS] in [LOCATIE] op [DATUM] om [TIJD] niet. Vergeet uw paspoort, verzekeringspapieren en het geprinte contract niet mee te nemen.

Moedig een reactie of een nieuwe afspraak aan:

Hallo [NAAM], uw afspraak met [NAAM DOKTOR] vindt plaats op [DATUM] om [TIJD]. Bevestig door te antwoorden met J of N om de afspraak te verplaatsen.

Een uitgebreide berichtversie:

Hallo [NAAM], u heeft over 72 uur een afspraak met [DOKTOR NAAM] om [TIJD]. Wilt u wijzigingen aanbrengen? [Button: Opnieuw inplannen] [Button: Receptie bellen].

Voor nieuwe patiënten:

Hallo [NAAM], u heeft morgen een afspraak met [DOKTOR]. Vul ons formulier voor nieuwe patiënten in: [URL] U kan ons ook contacteren op [NUMMER] als u vragen heeft.

Opt-in bevestiging via SMS

Opt-in en opt-out informatie is van cruciaal belang in de gezondheidszorg, omdat het patiënten controle geeft over hoe ze updates en belangrijke details over hun gezondheid ontvangen. Door patiënten te laten kiezen voor de communicatiekanalen van hun voorkeur, zoals SMS of e-mail, kunnen zorgverleners ervoor zorgen dat informatie patiënten effectief bereikt en op een manier die past bij hun voorkeuren. Dit zorgt voor een betere betrokkenheid van de patiënt en leidt uiteindelijk tot betere gezondheidsresultaten.

Een eenvoudige bevestiging:

Hallo [NAAM], u bent nu aangemeld om updates van [NAAM PRAKTIJK] te ontvangen.

Een link toevoegen:

Hallo [NAAM], bedankt voor het aanmelden om updates van [KANAAL] te ontvangen. We sturen je het laatste nieuws over gezondheid. Wilt u zich afmelden? [LINK]

Opt-out bevestiging via SMS

Een korte bevestiging:

Je hebt je met succes afgemeld voor onze [KANAAL] updates.

Personalisatie toevoegen:

Hallo [NAAM], we bevestigen dat u met succes bent afgemeld voor onze sms-berichten. Spijtig dat u ons verlaat!

Testresultaten via SMS

In de gezondheidszorg is tijdige toegang tot testresultaten belangrijk voor de patiëntenzorg. Als u ervoor kiest om testresultaten elektronisch te ontvangen, hebben patiënten snel en veilig toegang tot belangrijke medische informatie en worden ze gemotiveerd om op de hoogte te blijven van hun gezondheidstoestand. Dit gestroomlijnde proces zorgt ervoor dat patiënten hun resultaten snel ontvangen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen en samen met zorgverleners de nodige acties kunnen ondernemen.

Een korte waarschuwing:

Je testresultaten zijn beschikbaar. U kan de praktijk contacteren.

Een link toevoegen:

Hoi [NAAM], je testresultaten zijn nu beschikbaar op ons portaal: [LINK] U kan ons contacteren als u vragen hebt. [NUMMER]

Een uitgebreid bericht:

Hallo [NAAM], uw testresultaten zijn nu beschikbaar. Maak een afspraak om deze resultaten te bespreken. 

[Button: Boek afspraak] [Button: Bel ons].

Enquêteverzoeken via sms

In de gezondheidszorg is het ontvangen van feedback van patiënten via enquêteverzoeken belangrijk voor het verbeteren van diensten en patiënttevredenheid. Door deel te nemen aan onderzoeken kunnen patiënten hun ervaringen en perspectieven delen, waardoor ziekenhuizen en praktijken waardevolle inzichten krijgen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Door actief deel te nemen aan onderzoeken dragen patiënten bij aan de voortdurende verbetering van de zorgverlening, wat uiteindelijk leidt tot betere resultaten voor alle betrokkenen.

Na een afspraak:

Hallo [NAAM], zou u even onze korte enquête willen invullen en ons laten weten wat u ervan vond toen u op [DATUM] naar uw afspraak kwam? Dit is van belang voor ons om onze diensten te blijven verbeteren. 

Een no-show afspraak opvolgen:

Uit onze gegevens blijkt dat u niet aanwezig was op uw afspraak op [DATUM]. Kunt u ons laten weten waarom u niet aanwezig was, zodat we onze gegevens kunnen bijwerken.  [LINK]

Uitnodigingen voor afspraken in de gezondheidszorg via SMS

In de gezondheidszorg kunnen uitnodigingen voor afspraken of screenings zeer nuttig zijn voor proactief gezondheidsmanagement. Door te kiezen voor het ontvangen van deze uitnodigingen blijven patiënten op de hoogte van belangrijke preventieve zorgmaatregelen en screenings die zijn afgestemd op hun individuele gezondheidsbehoeften.

Door actief deel te nemen aan deze uitnodigingen, geven patiënten prioriteit aan hun welzijn en krijgen ze de mogelijkheid om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en in te grijpen.

Uitnodiging voor screening:

[NAAM], het is tijd voor uw [CONDITIE] screening. Contacteer uw praktijk en maak een afspraak.

Herinnering om een terugkerende afspraak te maken:

Hallo [NAAM], het is tijd voor uw driemaandelijkse [AFSPRAAK] controle. Klik hier om een afspraak te maken: [URL]

Uitnodiging voor inactieve patiënt:

Het is [AANTAL] maanden geleden sinds uw laatste afspraak, [NAAM]. Boek snel uw volgende afspraak en voorkom [probleem].

Promotie preventieve behandeling:

Hallo [NAAM], de zomer komt eraan, tijd voor een controle onderzoek. Wanneer heb je voor het laatst een huidkankerscreening gehad? Maak vandaag nog een preventieve afspraak met [NAAM DOKTOR]!

Loyaliteit/verwijzing:

"Hallo [NAAM], als u iemand kent die op zoek is naar een nieuwe [DOKTER/TANDARTS, etc.], vergeet niet aan ons te denken bij doorverwijzingen. Uw aanbeveling betekent veel en kan anderen helpen om de zorg te vinden die men nodig heeft. Bedankt!"

Verhoog het aantal gelezen e-mails of het account gebruik met SMS en WhatsApp

Gebruik sms en WhatsApp om het aantal geopende e-mails te verhogen of het gebruik van accounts aan te moedigen bij gezondheidscommunicatie. Hoewel veel zorgverleners vertrouwen op e-mail of accounts voor patiëntenbeheer, hebben deze methoden vaak te maken met een lage betrokkenheid. SMS blijft echter een krachtig middel om de efficiëntie van beide opties te verbeteren.

Kanttekening: de gemiddelde openingsgraad van e-mails is 21%, terwijl SMS-berichten een openingsgraad van 98% hebben. Door gebruik te maken van SMS of WhatsApp kun je de effectiviteit van communicatie aanzienlijk verbeteren en ervoor zorgen dat belangrijke berichten snel worden gelezen.

Accountgebruik aanmoedigen:

"Hallo [NAAM], uw [NAAM VERZORGING] heeft u een belangrijk bericht gestuurd via e-mail. Controleer uw inbox en lees het binnen de 24 uur om op de hoogte te blijven."

Openingspercentages van e-mails verhogen:

"Hallo [NAAM], er wacht een dringend bericht in uw inbox van [NAAM GEZONDHEIDSZORG]. Neem dit grondig door alstublieft. Uw aandacht wordt zeer op prijs gesteld."

Service-updates via SMS

In de gezondheidszorg is het voor patiënten belangrijk om op de hoogte te blijven van service-updates, zodat ze toegang hebben tot de nieuwste ontwikkelingen en verbeteringen in hun zorg. Door te kiezen voor het ontvangen van deze updates blijven patiënten op de hoogte van veranderingen in diensten, zoals nieuwe behandelopties, aangepast beleid of verbeterde voorzieningen.

Herinnering voor sluitingsdagen:

Houd er rekening mee dat de praktijk over 4 weken gesloten is vanwege [VAKANTIE]. We staan weer tot u beschikking op [DATUM] om [TIJD].

Herinnering openingstijden:

Hallo [NAAM], we hebben onze openingsuren aangepast voor  [VAKANTIE]. Ons team zal beschikbaar zijn op [DAG] om [TIJD].

Hoe kan WhatsApp een meerwaarde zijn voor bedrijven in de gezondheidszorg? 

Directe communicatie: WhatsApp maakt realtime communicatie mogelijk tussen zorgverleners en patiënten, zodat men snel kan reageren op vragen, afspraken gemaakt kunnen worden en essentiële informatie over de gezondheidszorg kan worden verstrekt.

Veilige berichtuitwisseling: Met end-to-end encryptie garandeert WhatsApp de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens, waardoor het een veilig platform is voor het bespreken van gevoelige medische informatie.

Multimedia Mogelijkheden: Zorgprofessionals kunnen WhatsApp gebruiken om afbeeldingen, video's en documenten te delen, zodat ze patiënten beter kunnen helpen, op afstand consulteren en follow-up begeleiding kunnen aanbieden.

Automatisering en chatbots: Door chatbots te integreren met WhatsApp voor bedrijven kunnen zorgverleners herinneringen voor afspraken, medicatie waarschuwingen en veelgestelde vragen automatiseren, waardoor het personeel meer tijd overhoudt en de operationele efficiëntie toeneemt.

WhatsApp for Business kan ook het beheer van afspraken in de gezondheidszorg vereenvoudigen. Patiënten kunnen eenvoudig afspraken bevestigen of een nieuwe afspraak maken via gepersonaliseerde berichten die rechtstreeks naar hun gsm worden gestuurd. Met geautomatiseerde systemen bespaart het personeel tijd en wordt de betrokkenheid en aanwezigheid van patiënten verbeterd.

5 WhatsApp sjablonen voor de gezondheidszorg:

Herinnering aan medicatie:

"Hoi [naam], het is tijd om je medicijnen in te nemen. Vergeet niet de voorgeschreven dosering te volgen. Als je vragen hebt, stel ze dan gerust."

Nieuwsbrief Gezondheidstips:

"Beste patiënt, hier zijn wat gezondheidstips voor het behouden van een evenwichtige levensstijl. Klik op [Link] om meer te lezen. Blijf gezond!"

Vervolgzorg Instructies:

"Hallo [Naam], naar aanleiding van uw recente afspraak, zijn hier enkele post-zorginstructies voor u om te volgen. Lees ze door en laat het ons weten als u zich zorgen maakt."

Contactgegevens voor noodgevallen:

"Beste patiënt, in geval van een medisch noodgeval zijn hier onze contactgegevens: [Contactnummer voor noodgevallen]. Bewaar dit nummer voor snelle hulp."

Assistentie klantenservice:

"Bedankt dat u contact met ons opneemt! Ons team beantwoordt uw bericht binnen 30 minuten. Bel voor dringende zaken onze noodlijn op [telefoonnummer]. Je welzijn is onze prioriteit.

Door WhatsApp for Business op te nemen in hun communicatiestrategie kunnen zorgaanbieders sterkere relaties opbouwen met patiënten, de toegankelijkheid van zorg verbeteren en uiteindelijk de totale zorgervaring verbeteren. Uiteindelijk kan het de druk op de meeste afdelingen verminderen.

Klaar om je patiëntenbetrokkenheid te transformeren met Spryng?

Hier heb je het - 29 makkelijke sms- en WhatsApp-sjablonen om je communicatiestrategie voor patiënten te verbeteren. Met gepersonaliseerde berichten en vlekkeloze automatisering verhoog je niet alleen de betrokkenheid van patiënten, maar bespaar je ook kostbare tijd voor zorgprofessionals.

Deze sjablonen zijn van onschatbare waarde voor de gezondheidszorg en bieden moeiteloos efficiënte oplossingen. Door onze sjabloonbibliotheek voortdurend te verfijnen en uit te breiden, kunnen we de communicatie beter afstemmen op de unieke behoeften van zowel zorgverleners als patiënten. Van gepersonaliseerde follow-ups tot gerichte gezondheidspromoties, er zijn eindeloze mogelijkheden om de betrokkenheid en tevredenheid van patiënten te verbeteren met de SMS- en WhatsApp-diensten van Spryng.

Klaar om je communicatie in de gezondheidszorg te verbeteren? Werk samen met Spryng voor innovatieve oplossingen op maat. Klaar om uw patiëntenbetrokkenheid te transformeren? Bezoek onze website op www.spryng.be voor meer informatie en begin je reis naar betere patiëntenzorg. Laten we nu die berichten opstellen - je patiënten zullen het waarderen!

Deel deze Spryng posts

Meer nieuws