Laatste nieuws

Psychologie achter SMS marketing: Waarom is SMS zo effectief?

Marketing
Psychologie achter SMS marketing: Waarom is SMS zo effectief?

SMS marketing is een zeer krachtige marketing tactiek vanwege de verslavende dopamine die het activeert in onze hersenen, wat resulteert in de ongelooflijke 98% open rate. Mensen ontvangen elke dag zoveel berichten op platforms als Messenger, WhatsApp en Snapchat. Bovendien ontvangen ze elke dag tonnen e-mails. Dit maakt het moeilijk om op te vallen als merk. Het feit dat mensen hun sms'jes niet vaak checken, biedt juist de perfecte gelegenheid voor een merk om hierop in te spelen.

Omdat het ontvangen van een echte sms niet zo vaak gebeurt, zullen mensen meteen in de verleiding komen om te kijken waar het over gaat als het op hun scherm verschijnt. Dit biedt marketeers een uitgelezen kans om op een zeer persoonlijk niveau met hun publiek te communiceren, wat resulteert in een grotere betrokkenheid en uiteindelijk in meer verkoop. In dit artikel gaan we dieper in op waarom SMS zo effectief is vanuit een psychologisch perspectief en hoe we het op de juiste manier kunnen gebruiken.

Waarom steeds meer marketeers hun budgetten verschuiven naar SMS

SMS marketing draait om het bereiken van klanten waar ze zijn - op hun telefoon - en om het bieden van momenten van plezier en waarde waardoor ze blijven terugkomen voor meer. Marketeers kunnen het volledige potentieel van SMS ontsluiten door de neurowetenschap erachter te begrijpen en slimme benaderingen te gebruiken om zakelijk succes te genereren en tegelijkertijd langdurige relaties op te bouwen met hun publiek.

In dit digitale tijdperk ontvangen mensen meer dan 120.000 triggers PER DAG. Ter vergelijking: dit is hetzelfde aantal triggers dat mensen 100 jaar geleden in een heel jaar ontvingen. Het is logisch dat het steeds moeilijker wordt om tot mensen door te dringen, vooral als marketeer. Daarom is SMS zo'n krachtig hulpmiddel. Het is een communicatiekanaal dat uw boodschap op een persoonlijke manier overbrengt en toch kostenefficiënt blijft. Met de SMS- en WhatsApp-platforms van Spryng kun je het aankoopproces helpen optimaliseren door wrijving te elimineren, iedereen in één keer te bereiken en de communicatie te stroomlijnen.

De waarde gaat echter verder dan puur gemak, omdat het onderliggende psychologische principes aanboort die het menselijk gedrag bepalen. Inzicht in deze principes, met name het belang van dopamine en emotionele triggers, kan de effectiviteit van SMS marketing initiatieven enorm verbeteren.

SMS als snel communicatiekanaal

Stel je dit voor: Je scrolt blindelings door je sociale media pagina wanneer het bekende gezoem van je telefoon je aandacht trekt. Als je opkijkt, zie je tot je verbazing een sms van een kledingwinkel die je onlangs hebt bezocht. Je had overwogen om een aantal van hun producten te kopen, maar twijfelde vanwege de kosten. Nu hebben ze contact met je opgenomen met een aantrekkelijk aanbod: 25% korting op je aankoop als je nu koopt. Plotseling schieten de ideeën van een vernieuwde kleerkast door je hoofd en je neemt het aanbod gretig aan.

Hoe ben je in slechts enkele seconden van het rondneuzen op TikTok naar het kopen van een nieuwe outfit gegaan? Dat heeft alles te maken met het feit dat mensen sneller geneigd zijn dingen te doen als ze nog nieuw en vers in hun hoofd zijn. Waarom sms en niet bijvoorbeeld e-mail, vraag je je af? Mensen krijgen vaak geen meldingen voor e-mail of zien jouw mail gewoon over het hoofd door de enorme hoeveelheid andere e-mails die ze ontvangen, om nog maar te zwijgen over het feit dat jouw e-mail in spam terecht kan komen. Met SMS kun je uniek zijn en de aandacht stelen van andere merken.

Waarom geeft het menselijk brein de voorkeur aan communicatie in een snelle vorm?

1. Kortere aandachtsspanne: In het huidige digitale tijdperk is de aandachtsspanne van mensen verminderd tot acht seconden, minder dan die van een goudvis. Onze afhankelijkheid van mobiele telefoons, instant messaging apps en voortdurende toegang tot gegevens dragen allemaal bij aan deze situatie.

2. Passen binnen de grenzen van onze aandachtsspanne: SMS-berichten zijn ideaal voor onze beperkte aandachtsspanne, omdat het maar een paar seconden duurt om ze te lezen en te begrijpen. Hierdoor zijn ze ideaal om de aandacht te trekken in een wereld waar elke seconde waardevol is.

3. Associatie met positiviteit: Tekstberichten worden van nature geassocieerd met goede relaties met vrienden en familie. Het gebruik van deze goede associatie in SMS marketing kan ontvangers motiveren om contact op te nemen met jouw bedrijf.

Het effect van SMS op het menselijk brein

Het simpele geluid van een nieuw bericht zet een dopamine lus in onze hersenen in gang, waardoor we in afwachting naar onze telefoon grijpen. Het is geen verrassing dat 1 op de 3 mensen hun sms-berichten binnen een minuut na ontvangst van een bericht controleert, waarbij sms'jes alle andere apps overtreffen wat betreft gebruiksfrequentie. Dopamine, ook bekend als de "feel good" neurotransmitter, is van vitaal belang voor de effectiviteit van SMS marketing. Elke succesvolle interactie, of het nu een reactie, een like of een share is, veroorzaakt een dopamine afgifte in de hersenen. Deze neurotransmitter is gekoppeld aan beloning en motivatie, waardoor mensen actief worden aangemoedigd om op zoek te gaan naar voldoening.

Rationele versus emotionele overtuiging

Door de psychologie te begrijpen die aan de basis ligt van succesvolle berichtgeving, kunnen bedrijven SMS campagnes ontwerpen die hun doelgroep boeien, aanzetten tot actie en blijvende loyaliteit koesteren. SMS marketing heeft de mogelijkheid om significante reacties te genereren en bedrijfssucces te stimuleren door een verscheidenheid aan strategieën, waaronder het gebruik van dopamine-gedreven nieuwsgierigheid en emotionele triggers. Succes met elk hulpmiddel hangt af van je vermogen om het te begrijpen, aan te passen en er het beste van te maken.

Overtuigingskracht in marketing bestaat voornamelijk uit twee vormen: rationeel en emotioneel. Hoewel we onszelf graag zien als logische wezens, is de waarheid dat emoties een grote invloed hebben op onze beslissingen en dat logica vaak volgt om die conclusies te ondersteunen.

Het gebruik van zowel emotionele als rationele argumenten kan heel succesvol zijn om de interesse van de klant te wekken in de wereld van SMS marketing, waar communicatie snel en persoonlijk is.

Rationeel overtuigen

Logische overtuigingskracht daarentegen concentreert zich op het leveren van bewijs, logica en nuttige voordelen om de ontvanger te overtuigen van de waarde van het aanbod. Hoewel gevoelens mensen in eerste instantie kunnen aantrekken, geven beredeneerde argumenten hen de rechtvaardiging die ze nodig hebben om een keuze te maken. De verwachte besparingen in het eerder genoemde voorbeeld bieden een logische aantrekkingskracht omdat het een duidelijk, concreet voordeel is dat de rationele kant van de ontvanger aanspreekt.

Emotionele overtuiging

Door een beroep te doen op de emoties en verlangens van de ontvanger, probeert emotionele overtuigingskracht hen onmiddellijk te helpen de voordelen te zien van het accepteren van het aanbod. Dit kan vooral effectief zijn in SMS marketing, wanneer onmiddellijke impact cruciaal is en de ruimte beperkt. Iets in de trant van "Mis het niet! Plaats vandaag je bestelling en bespaar 50%. Krijg je korting hier: [link]". Door de nadruk te leggen op de kans om geld te besparen, spreekt het de emoties van de ontvanger aan en creëert het een gevoel van urgentie en angst om iets te missen.

Tips om overtuigende boodschappen te maken met behulp van de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini

7 beïnvloedingsprincipes gebruiken

Om echt een succesvolle campagne te creëren, moeten je boodschappen voornamelijk gebaseerd zijn op de eerder genoemde 'emotionele overtuigingskracht'. Marketeers kunnen deze emotionele aantrekkingskracht combineren met rationele aantrekkingskracht die op meerdere niveaus contact maakt met ontvangers. De emotionele aantrekkingskracht is het belangrijkst omdat deze de eerste nieuwsgierigheid en betrokkenheid aanwakkert, terwijl de rationele denkwijze het besluitvormingsproces versterkt en de kans op conversie vergroot.

De "peetvader van de beïnvloeding", Dr. Robert Cialdini, heeft zeven overtuigingsprincipes opgesteld die kunnen worden gebruikt om effectieve SMS campagnes op te zetten.

 1. Wederkerigheid: Geef exclusieve beloningen om klanten aan te moedigen tot wederkerigheid.
 2. Schaarste: Benadruk beperkte aanbiedingen om een gevoel van urgentie te creëren.
 3. Autoriteit: Gebruik aanbevelingen van betrouwbare bronnen om geloofwaardigheid op te bouwen.
 4. Liken: Personaliseer berichten om je merk menselijker te maken en een band met klanten op te bouwen.
 5. Sociaal bewijs: Neem getuigenissen en beoordelingen op om de positieve ervaringen van anderen te laten zien.
 6. Consistentie: Moedig actie aan door aan te sluiten bij het gedrag van klanten in het verleden.
 7. Eenheid: Betrek klanten door een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid te creëren.

Door deze principes te gebruiken in je SMS berichten, kun je je publiek effectief betrekken en aanzetten tot actie. Vergeet niet om verschillende benaderingen te testen en resultaten bij te houden om je SMS marketing strategie na verloop van tijd te verbeteren. Als marketeer heb je echter niet altijd de tijd om telkens nieuwe en innovatieve manieren te bedenken om je berichten samen te stellen. Daarom heeft Spryng 21 eenvoudige sjablonen gemaakt om u op weg te helpen.

-----------------
In dit artikel hebben we 21 kant-en-klare sjablonen voor SMS gemaakt, waarbij we de 7 overtuigingsprincipes van Cialdini in gedachten hebben gehouden. Neem een kijkje!
-----------------

De psychologie achter SMS marketing in de praktijk gebruiken als marketingtool

Met Cialdini's principes in het achterhoofd, zijn hier enkele andere nuttige tips om te weten wanneer je je berichten samenstelt.

Plagen met informatie

Dopamine-gedreven nieuwsgierigheid kan worden gestimuleerd door klanten stukjes informatie aan te bieden waarin ze geïnteresseerd zijn. Dit bouwt opwinding op en moedigt degenen die het ontvangen aan om meer interactie te zoeken. SMS maakt gebruik van het onmiddellijke karakter van tekstberichten om gebruikers naar landingspagina's of andere platforms te leiden, waardoor snelle actie wordt aangemoedigd. Bijvoorbeeld, een zin als: "Klik op de link hieronder voor een exclusieve sneak peek en wees de eerste die het weet wanneer het wordt onthuld aan de wereld!", kan je klanten een speciaal gevoel geven en interesse wekken.

Loyaliteit en gewoonten creëren

SMS marketing kan naast onmiddellijke betrokkenheid ook merkloyaliteit en langetermijngewoonten stimuleren. Bedrijven kunnen een diepe emotionele band opbouwen met hun publiek door SMS te integreren in verschillende klantcontactpunten en hoogwaardige communicatie af te leveren. Als je je sms bijvoorbeeld begint met "we waarderen je loyaliteit en willen ervoor zorgen dat je je altijd gewaardeerd voelt, daarom bieden we speciaal voor jou exclusieve kortingen van 20%!", kan dat hun gevoel van loyaliteit ten opzichte van je merk versterken.

Gebruik maken van verliesaversie

Een psychologische techniek die bekend staat als "verliesaversie" benadrukt de neiging van mensen om meer prioriteit te geven aan het voorkomen van verliezen dan aan het maken van winst. Door in hun berichtgeving gebruik te maken van deze neiging, kunnen marketeers een gevoel van urgentie opwekken en actie motiveren. Neem in je berichten bijvoorbeeld zinnen op als: "Laatste kans!" en "Beperkte aanbiedingen!" om het gevoel van urgentie echt te benadrukken. Het is echter cruciaal om een evenwicht te vinden en rekening te houden met de langetermijnrelatie met klanten. Als je te veel vertrouwt op verliesvermijdende strategieën, kan dit op den duur leiden tot minder loyaliteit en vertrouwen.

Waar je op moet letten bij het maken van SMS-inhoud

 • De kunst van beknoptheid: Houd berichten kort, krachtig en waardegericht om de aandacht te trekken en ontvangers naar de gewenste actie te leiden.
 • Personalisatie: Verder gaan dan de voornaam: Maak gebruik van klantinformatie om aanbevelingen en aanbiedingen op maat te sturen die een gevoel van unieke interactie stimuleren.
 • Beschrijf jezelf: Verduidelijk de naam van je bedrijf of groep in het bericht om het vertrouwen te vergroten.
 • Vraag om feedback: Bevorder communicatie door feedback te vragen en relevante herinneringen te geven.
 • Opt-in strategieën voor geïnformeerde toestemming: Creëer duidelijke opt-in procedures die abonnees informeren over de voordelen die ze zullen ontvangen en die voldoen aan de wettelijke vereisten.

Timing en analyse voor SMS marketing

 • Respectvolle frequentie en timing: Om spamming te voorkomen en een goed merkimago te behouden, moet je een balans vinden tussen de frequentie en timing van je berichten.
 • Slimme doelgroep segmentatie voor berichten op maat: Maak gebruik van doelgroepsegmentatie op basis van voorkeuren en acties om interacties te bieden die uiterst relevant zijn.
 • Houd analytics in de gaten: Volg campagnes met een bulk SMS gateway en breng de nodige wijzigingen aan.

Ontdek wat SMS via Spryng voor u kan doen

Kortom, SMS marketing is een van de meest effectieve manieren om de aandacht van je klanten te trekken vanwege de onderliggende psychologische aspecten. Marketeers kunnen berichten creëren die appelleren aan emoties en nieuwsgierigheid. Door gepersonaliseerde aanbiedingen en waardevolle inhoud aan te bieden, bouwen ze sterke relaties op met klanten.

SMS bereikt mensen rechtstreeks op hun telefoon, wat tot betere resultaten leidt. Door psychologie te combineren met goede strategieën kunnen marketeers SMS gebruiken als hun geheime wapen. Wilt u weten wat SMS voor uw bedrijf kan betekenen?

Bij Spryng kunt u een account aanmaken, gratis testtegoed ontvangen en voor u het weet kunt u binnen een dag uw eerste campagne versturen. Onderscheid u van de massa en neem vandaag nog contact op met Spryng om te zien hoe onze platformen uw bedrijf van dienst kunnen zijn! Bij het uitvoeren van grote SMS marketing campagnes kan Spryng het vuile werk gratis opknappen. U geeft ons gewoon een lijst van ontvangers en uw inhoud, wij adviseren u, en klaar is kees.

Vraag hier uw prijzen aan of maak hier een testaccount aan.Wij nemen graag vrijblijvend contact met u op.

Deel deze Spryng posts

Meer nieuws